Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

25.11.1942: Η ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου...Τι είχε πει ο Ζέρβας

Η ανατίναξη της γέφυρας απετέλεσε την κορυφαία πράξη της ελληνικής αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του Αξονα 69 χρόνια πριν.

Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 μια φοβερή έκρηξη σε μια ήσυχη κοιλάδα της κεντρικής Ελλάδας έκοψε στη μέση την οδογέφυρα του Γοργοποτάμου, απ’ όπου περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την Αθήνα με τον Βορρά. Τα εκρηκτικά τοποθέτησαν και πυροδότησαν Βρετανοί σαμποτέρ αφού προηγουμένως η από κοινού δράση ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ εξουδετέρωσε την ιταλική φρουρά.


Η σιδηροδρομική γραμμή βγήκε εκτός λειτουργίας για αρκετές εβδομάδες, προκαλώντας έλλειψη καυσίμων και διακοπές ρεύματος στην Αθήνα. Η κορυφαία αυτή πράξη της ελληνικής αντίστασης έκανε φανερή την ευάλωτη θέση του Αξονα στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάτο από μια λεπτή λωρίδα σιδηροδρόμου και αυτοκινητοδρόμου, που κατέβαινε σαν φίδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.

Τι είπε ο Ζέρβας για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου;

«...[...]... Την πρωίαν της 23ης Ιουλίου 1942 ανεχώρησα διά τα γνώριμα βουνά της Ηπείρου και Αιτωλ/νίας αποφασισμένος να φέρω εις πέρας το μέγα και δύσκολον έργον, όπερ ανελάμβανα.
Η εκλογή της περιοχής Ηπείρου-Αιτωλ/νίας ώς σταθμού Διοικήσεώς μου, εγένετο διά τους εξής κυρίως λόγους:

1ον) Ο ορεινός όγκος της Πίνδου και των παραφυάδων του εκρίθη ως ικανός να διατηρήσει απροσβλήτους ακόμη και μεγάλας ενόπλους δυνάμεις.
2ον) Με ορμητήριον τας ορεινάς αυτάς βάσεις ήτο ευχερης η προσβολή των εχθρικών φαλάγγων και
3ον) Διέρχεται εκείθεν η μοναδική οδός η άγουσα από των Αθηνών προς Αλβανίαν και δι' ής κυρίως εκινούντο οδικώς αι εχθρικαί φάλαγγες από Βορρά προς Νότον και τ'ανάπαλιν.

Εντός τριμήνου, ακριβώς δε από της 23ης Οκτωβρίου 1942, αι οργανωθείσαι πρώται Ομάδες διεξήγαγον την πρώτην επιχείρησιν κατά των Ιταλών επιχειρήσαντων να διαλύσωσι ταύτας και εν συνεχεία και άλλας τοιαύτας και εις τας περιοχάς Άρτης-Τζουμέρκων-Βάλτου-Σκουλικαριάς-Κλειδίου-Καλλεντίνης. Ήρξαντο αύται την 23ην Οκτωβρίου και εσυνεχίσθησαν μέχρι του τέλους σχεδόν του Νοεμβρίου 1942. Διαρκουσών των συγκρούσεων αυτών ανελήφθη και η ειδική εκείνη επιχείρισις η τα μέγιστα εξυπηρετούσα τον Αγώνα των Βρεττανικών Δυνάμεων εν τη Βορείω Αφρική η αποκληθείσα του Γοργοποτάμου.

Εν Αθήναις τη 19 Φεβρουαρίου 1949

Ο

Τέως Γενικός Αρχηγός των ΕΟΕΑ

Ν. Ζέρβας »



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου