Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ :Μειώσεις αποδοχών έως 52%

          Σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση αναμένεται να οδηγηθούν σύντομα οι περισσότεροι από τους περίπου 450.000 υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπές υπηρεσίες της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, καθώς οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ, αναδρομικά από την 1η-11-2011, θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση των συνολικών αποδοχών τους σε ποσοστά που φθάνουν μέχρι και το 52%.

          Βάσει του νέου μισθολογίου οι μισθοί στο Δημόσιο θα κυμαίνονται πλέον από 780 ευρώ τον μήνα (νεοδιοριζόμενος υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) έως 2.409 ευρώ (υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 33 χρόνια υπηρεσία).
Ωστόσο, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στο νέο καθεστώς θα υπαχθούν και όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού) και όλων των ΝΠΔΔ είχαν σχέση αορίστου χρόνου και αμείβονταν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις. Πρόκειται για την πρώτη «παγίδα» της εγκυκλίου εφαρμογής, καθώς στον νόμο δεν παρεχόταν κάποια τέτοια διευκρίνιση.
           Η δεύτερη «παγίδα» έχει να κάνει με τη μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων, που να σημειωθεί ότι θα ξεπεράσουν το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις (δίδεται παράδειγμα στην εγκύκλιο κατά το οποίο υπάλληλος θα έχει απώλειες 47%). Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην εγκύκλιο, οι εργαζόμενοι που θα έχουν απώλειες άνω του 25% θα τις υποστούν σε βάθος τριετίας.
           Ομως, διευκρινίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν τον νέο βασικό τους μισθό και το υπόλοιπο ποσό θα τους καταβάλλεται ως «διαφορά μείωσης», η οποία μάλιστα θα υπόκειται στις προβλεπόμενες για τα επιδόματα κρατήσεις.          «Χοντρό τσεκούρι» πέφτει πλέον όμως και στα εισοδήματα όσων απεργούν στο δημόσιο. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, η στάση εργασίας θα ισοδυναμεί με απεργία με αποτέλεσμα να περικόπτονται ημερομίσθια ανάλογα με τις ώρες της στάσης που έχουν συμπληρωθεί.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της 24ωρης απεργίας θα περικόπτεται το 1/25 των μηνιαίων αποδοχών με βάση τις εργάσιμες ημέρες του μήνα και όχι το 1/30 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου