Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Το βαθύτερο νόημα της Μεγάλης Εβδομάδος


 Ας γνωρίζουμε όλοι, πως ο καθένας μας κουβαλάει σε αυτή τη ζωή έναν σταυρό (άλλος μεγαλύτερο, άλλος μικρότερο), τον οποίο με μεγάλη αγάπη ο Θεός έχει εναποθέσει τους ώμους μας, με σκοπό να αναδειχθούμε άξια τέκνα της νέας πατρίδας! 



Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων. Ονομάζεται έτσι (κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο), επειδή γιορτάζουμε τα  Πάθη του Κυρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων, συμβαίνουν ασύλληπτα γεγονότα: καταργείται ο θάνατος, συμφιλιώνεται πάλι ο άνθρωπος με τον Θεό, ο Χριστός νικά τον διάβολο που βασάνιζε τον άνθρωπο κι ανοίγει το δρόμο προς την σωτηρία, την Ουράνια πατρίδα! Έτσι, κάθε άνθρωπος καλείται τώρα, να αγωνισθεί στο πλευρό και με τη Χάρη και τη βοήθεια του Ιησού ώστε να νικήσει το κακό, τον διάβολο, την αμαρτία, να καταργηθεί ο θάνατος γι’ αυτόν και να ζήσει αιώνια στην Ουράνια Βασιλεία, απολαμβάνοντας την απέραντη αγάπη του Θεού μαζί με τους αγγέλους Του και τους αγίους Του.Αμήν.

Το πρώτο τροπάριο που ακούγεται στην Εκκλησία μας, αυτές τις Άγιες μέρες, είναι το "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…". Όπου Νυμφίος δηλ γαμπρός είναι ο Χριστός, που έρχεται να ενωθεί με την ψυχή του καθενός από εμάς, δηλ την νύμφη για να την κάνει άγια, τέλεια σαν τον εαυτό Του και να την σώσει από το κακό και τον αιώνιο θάνατο 



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου