Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το AIDS έναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.
Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου, η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κίνδυνος στη χώρα μας μοιάζει αμελητέος, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, αφού η λοίμωξη παρουσιάζει αυξητική πορεία. Σημαντική μείωση παρατηρείται στους θανάτους από AIDS, λόγω των νέων θεραπειών, που εφαρμόζονται.
Όπως όλες οι ασθένειες, έτσι και ο ιός του AIDS έχει συμπτώματα. Κάποιες φορές εκδηλώνονται τις πρώτες 2 με 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ κάποιες άλλες δεν εκδηλώνονται, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη γνωρίζει ότι μολύνθηκε από τον ιό.
Τα κυριότερα συμπτώματα...
πάντως, μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης, δηλαδή υψηλός συνήθως πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στο λαιμό, πρησμένοι αδένες, υπνηλία και εξάντληση. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα να έχετε μολυνθεί από τον ιό, είναι να επισκεφθείτε το γιατρό για να υποβληθείτε στην κατάλληλη εξέταση αίματος .
Πόσο καιρό από την στιγμή της μόλυνσης ανιχνεύεται στις εξετάσεις αίματος ο ιός;
Από 10 ημέρες έως και 3 εβδομάδες .
Συμπτώματα υπάρχουν πάντα ή μπορεί κάποιος ασθενής να έχει τον ιό και να είναι καλά στην υγεία του ;
Συμπτώματα δεν υπάρχουν πάντα. Αυτό εξαρτάται από τον ιό και από την αμυντική κατάσταση του ανθρώπου. Μπορεί, για παράδειγμα, τα συμπτώματα να εμφανιστούν στα 5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου